حکما اساسا طبیعت کلی شیر را گرم و تر می دانند. شیر گاو، گوسفند و بز جهت تغذیه انسان مناسب شمرده شده است، شیر خوب و سالم، قوام معتدل دارد، سفید رنگ و صاف است و طعمی متمایل به شیرینی دارد.
در طب سنتی ایران، شیر تقویت کننده قلب و در درمان برخی بیماریهای روحی و روانی مثل افسردگی و وسواس، عفونتهای ریه و برخی مشکلات گوارشی مثل یبوست مفید و موثر شمرده شده است.
مصرف همزمان شیر با غذاهای ترش، ماهی تخم مرغ یا شیر موز شیر توت فرنگی و شیر سویا و شیر کاکایو در تجربیات حکما نهی گردیده است.
بهتر است به عنوان مکمل شیر فقط با عسل یا خرما میکس شود که سردی ان خنثی شده و با هم سازگاری دارند