راهکارهایی برای کاهش قندخون
از آنجا که این اختلال بر اکثر دستگاههای بدن آثار مخرب برجای میگذارد، توجه به شایعترین ارگانهای در معرض خطر بیماران مبتلا به دیابت ضروری است بنابراین بررسی دورهای سلامت چشم، پا و قلب و عروق از مهمترین نکاتی است که پیشنهاد میشود. اگرچه بسیاری داروها در کنترل دیابت مؤثر واقع شدهاند ولی کنار گذاشتن برخی عادات غلط و بهطور کلی تغییر سبک زندگی نه تنها به تأثیر بیشتر دارو کمک میکند بلکه خود به عنوان نوعی درمان کمکی محسوب میشود.
کنترل مداوم میزان قند خون
یکی
از فواید مهم استفاده از دستگاههای خانگی کنترل قند، در دسترس بودن هر چه
بیشتر آن است که امکان کنترل به موقع و منظم میزان گلوکز خون را به فرد
دیابتی میدهد تا در صورت پیشرفت بیماری هر چه سریعتر تشخیص داده شود.
کاهش وزن
آمار
حاکی از آن است بیش از 90 درصد از افراد دیابتی چاق هستند. افزایش وزن
عامل مهمی است که با تأثیر بر دستگاههای مختلف بدن از جمله غدد درونریز و
اختلال در میزان برخی هورمونها منجر به افزایش میزان قند خون میشود. بر
این اساس توصیه میشود میزان اضافه وزن محاسبه شده و حداقل پنج درصد از وزن
کاسته شود.
فعالیت فیزیکی
ورزش
همراه با استفاده از داروهای کاهشدهنده قند خون علاوه بر افزایش تأثیر
مثبت دارو، در به تأخیر انداختن عوارض جسمانی دیابت نقش مهمی دارد و از
تشدید بیماری جلوگیری میکند. تحقیقات نشان داده است فعالیت بدنی، میزان
ترشح هورمون انسولین که برای جذب گلوکز ضروری است را افزایش داده و ترشح
هورمونهای بدن را تنظیم میکند بنابراین فعالیت ورزشی برای مدت 150 دقیقه
در هفته، مدت زمان مناسبی برای افراد دیابتی تلقی میشود.
پرهیز از استرس
در
حال حاضر حدود 40 درصد از افراد بزرگسال از اضطراب و استرس رنج میبرند.
این عارضه که روز به روز در جامعه در حال افزایش است، با اختلال در میزان
ترشح هورمونهای بدن، باعث افزایش میزان قند خون میشود. حذف این عامل مضر
از زندگی و یا حداقل دوری از آن تا حد امکان تأثیر بسزایی در کنترل دیابت
دارد. متخصصان ورزش، پیادهروی در ساعات مشخصی از روز، پرداختن به
فعالیتهای مورد علاقه و کنار آمدن با شرایط محیطی فعلی را مهمترین راهکار
مبارزه با استرس میدانند.
کنترل فشار خون
از
آنجا که دستهای از بیماریها از جمله افزایش فشار خون بیش از 140
میلیمتر جیوه بر 90 میلیمتر جیوه، افزایش میزان کلسترول خون، سندرم
تخمدان کیستزا و بیماران قلبی و عروقی مستعد ابتلا به دیابت هستند، درمان و
کنترل این عوارض ضروری است.
معاینه چشمپزشکی
مقاومت
نسبت به هورمون انسولین و یا کاهش میزان ترشح آن و در نتیجه افزایش میزان
قند خون عارضهای است که با تأثیر بر شبکیه چشم ممکن است میزان بینایی را
کاهش دهد. آب مروارید و اغلب آسیبهای عروقی چشم نیز از دیگر عوارض دیابت
است که علاوه بر کنترل میزان قند خون، مراجعه منظم به پزشک و اطمینان از
سلامت آن را نیازمند است.
دفاع از بدن در برابر عوامل عفونی
لثه
بافتی حساس بوده که ممکن است در بیماران دیابتی بیش از دیگران دچار آسیب
شود بنابراین لازم است برای پیشگیری از التهاب و عفونت آن، علاوه بر رعایت
بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن منظم، حداقل دو مرتبه در سال به دندانپزشک
مراجعه کرد. نکته دیگر آنکه، افزایش فشار خون در بیماران دیابتی، سیستم
ایمنی را تضعیف میکند بنابراین مصونسازی بر علیه بیماریهای شایع و فصلی
از جمله آنفلوانزا برای این گروه از بیماران لازم است. مراقبت از پا، رعایت
بهداشت آن و پیشگیری از تحت فشار قرار گرفتن پا در کفش نیز کمک زیادی به
جلوگیری از زخم پای دیابتی میشود.
مهمترین نکته >>> رعایت رژیم غذایی
موادغذایی مفید، کمکالری و کمچرب نه تنها مانع از افزایش وزن و چربی خون میشود بلکه با تنظیم میزان فشار خون افراد دیابتی را به کنترل بیماریشان کمک میکند. بر این اساس متخصصان توصیه میکنند میزان کالری دریافتی روزانه تا 30 درصد و مقدار چربیهای اشباع شده تا حدود 10 درصد کاهش داده شود. از آنجا که فیبر غذایی هضم و جذب کربوهیدراتها را کاهش میدهد، مصرف حداقل 15 گرم موادغذایی پرفیبر به ازای هر هزار کالری دریافتی پیشنهاد میشود. استفاده از ماهی، دو مرتبه در هفته با تأمین اسیدهای چرب غیراشباع ضروری برای بدن از جمله امگا3 اختلال ترشح هورمون انسولین را در بیماران دیابتی بهبود میبخشد. جایگزین کردن چربیهای مفید از جمله روغن زیتون و کره به جای روغنهای جامد، کاهش میزان مصرف گوشت قرمز، استفاده از دو تا سه وعده میوه در روز و محدودیت نمک نیز از فاکتورهای مهم برای کنترل این بیماری است. آخرین تحقیقات در رابطه با این عارضه نشان میدهد چنانچه بیماران دیابتی میزان دریافت کربوهیدرات را با میزان پروتئین دریافتی تعادل بخشند و از منابع پروتئین مانند سویا، گوشت و پنیر به اندازه کافی و نه بیش از اندازه استفاده کنند، کمک زیادی به کنترل بیماریشان کردهاند. به عنوان مثال استفاده از یک تا دو تکه گردو همراه با صبحانه و یا مصرف حبوبات در کنار غذا تأثیر بسزایی در درمان این عارضه دارد
.سیب زمینی - نشاسته - قند و شکر - خرما - کشمش - عسل - برنج کته - چای سیاه - چیپس و پفک - ماکارونی - غذاهای حاوی نشاسته زیاد مثل فرنی - ته دیگ و ...
نسخه های گیاهی برای کاهش قند خون :
کلپوره خراسانی ، مریم نخودی همدانی
استفاده از این گیاه به طوری که در کتب دارویی قدیمی آمده است به زمان های دور نسبت داده می شود. بقراط، دیوسکورید، پلین و جالینوس از این گیاه در آثار خود نام برده اند. عصاره این گیاه محتوی مواد موثره زیره است. مصرف عصاره این گیاه به مقدار 125 میلی گرم به ازای هر كیلوگرم وزن بدن به مدت 6 هفته قندخون را مختصرا كاهش می دهد.طعم این گیاه بسیار تلخ است . بهتر است دم شود بصورت دمنوش میل شود . این گیاه برای تقویت معده و رفع سو هاضمه بسیار موثر است . کلپوره هر ناحیه با منطقه دیگر فرق دارد .
نکته : مصرف بیشتر از 40 روزه این گیاه عوارض مخربی بر کبد می گذارد و آنزیم کبد را بالا پایین می برد .
سنگ پا زدن
سنگ پا زدن نیز در کاهش قند خون به صورت موضعی موثر است .
قارچ
مصرف قارچ به صورت بخار پز هم در کاهش قند خون موثر است اما اثر کمی دارد .
زیره
مصرف زیره سبز و سیاه چندین واحد قند خون را پایین می آورد و علاوه بر این ضد بلغم نیز هست . می توانید زیره را همراه با ماست طبیعی میل کنید .
نکته : مصرف مداوم زیره سبب جوش های زیر پوستی و ایجاد جوش می شود .
دانه شنبلیله
شنبلیله
گیاهی با نام علمی TRIGONELLA FOOENUM GRACEUM و از خانواده نخود است. با
وجودی که تاثیرهای مختلفی از جمله خواص ضددرد، ضدالتهاب، افزایشدهنده میل
جنسی، مقوی قلب، صفراآور، کاهشدهنده کلسترول، چربی خون و فشار خون از آن
گزارش شده است اما اثر قابلتوجهی در کاهش قندخون دارد.
روش
مصرف: برای مصرف این گیاه، یک گرم پودر دانه را به مدت حداقل ۳ ساعت در یک
استکان آب سرد بریزید، سپس آن را صاف و میل کنید. این عمل را میتوان روزی
۵ بار تکرار کرد. مصرف روزانه ۵ گرم پودر دانه به طور خوراکی اشکالی
ندارد.
به
دلیل تلخبودن پودر دانه شنبلیله، در برخی کشورها آن را به صورت قرص تولید
میکنند. مصرف دانههای این گیاه به خاطر داشتن بافتی سفت و سخت، بیتاثیر
است بنابراین آنها را با آسیاب پودر و سپس استفاده کنید. درضمن میتوان
پودر شنبلیله را همراه با موادغذایی مصرف کرد؛ مثلا مخلوط آن با ماست.
هندوانه ابوجهل
که در بعضی مناطق به آن خربزه روباه نیز گفته میشود در طب سنتی بسیاری از کشورها از جمله ایران از درمانهای کاهش قند خون محسوب میشود. هندوانه ابوجهل دارای مواد موثری است که باعث کاهش قند خون میشود .بهتر است تا این گیاه کاملا پودر شده و به صورت خمیر به کف پا مالیده شود بعد از گذشت 45 دقیقه 20 تا 30 واحد قند خون را پایین می آورد .
نکته ای مهم : مصرف
این گیاه باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود، زیرا مصرف زیاد آن
بسیار خطرناک است و عوارضی نظیر اسهال خونی را به دنبال دارد.دز بیشتر از 2
گرم در روز به شدت مسهل است و باعث آسیب زدن به معده می شود . مصرف مستقیم
این گیاه ممکن است موجب آسم خفیف گردد .
* گزنه نیز دارای خواص کاهنده قند خون است که معمولاً همراه با هندوانه ابوجهل مصرف میشود.
دارچین
مصرف مداوم دارچین قند خون را پایین می آورد اما توجه کنید که طبیعت دارچین گرم و خشک است و برای افراد صفراوی مزاج مناسب نیست . در ضمن دارچین ضد رطوبت هم هست و برای افرادی که در شهر های مرطوب زندگی می کنند مناسب است .
25 گرم دارچین (فقط دارچین ) داخل یک قوری چینی 30 دقیقه دم کشیده شود روزی یک استکان میل شود .
سیر
مصرف سیر نیز در کاهش قند خون اثر خوبی دارد اما نسبت به بثیه گیاهان کمتر است .
نکته : کسانی که زخم معده یا اثنی عشر دارند بهتر است از مصرف سیر بپرهیزند .
عدس الملك
اين گياه به منظور كاهش قند خون بيماران ديابتي تجويز مي شود. با اين حال مصرف روزانه پودر بذر گياه به مقدار ۱۵۰۰ ميلي گرم در روز به مدت ۲ ماه اثر مفيدي بر قند خون نشان نداده و فعلاً اطلاعات علمي كافي در مورد اثرات اين گياه در دسترس نيست.
نکته : در دراز مدت ممکن است سبب کاهش دید چشم شود .
اسفرزه یا پسلیوم
پسیلیوم یا اسفرزه، گیاهی از خانواده پلانتاجیناسه آ و یک داروی ملین گیاهی است که از طریق جذب آب باعث حجیم شدن محتویات روده شده و با افزایش حرکات دودی شکل باعث تخلیه مدفوع می شود. مصرف پودر پسیلیوم به مقدار 10 گرم در روز و به مدت 8 هفته هموگلوبین HbA1C را مختصرا كاهش می دهد.
استخوان های وسط گردو
مصرف پودر آن سبب کاهش قند خون می شود .
قرهقات
روند درمان را تسریع کنید
قره
قات یکی دیگر از گیاهان دارویی است که در بسیاری از جنگلهای شمال ایران
رشد میکند و کشت آن نیز در برخی از نقاط کشور رایج است. این گیاه دارای
برگهای نوک تیز و میوههای سیاه وارغوانی رنگی است که علاوه بر مصرف
غذایی، خواص درمانی کمنظیری دارد. بسیاری از مردم از دانههای سیاهرنگ
قرهقات برای تهیه مربا و انواع دسرها یا پیشغذاها استفاده میکنند و اما
درمانگران طب سنتی از برگهای گیاه قرهقات و دمنوشهای تهیه شده با
برگهای این گیاه برای درمان بیماری دیابت استفاده میکنند. امروزه از
برگهای این گیاه عصاره و اسانسی به صورت صنعتی تهیه میشود که استفاده از
آن به همراه آب موجب بهبود روند درمان افراد مبتلا به دیابت میشود.
توجه : مصرف زیاد قره قات مضر کلیه است و سبب حات تهوع می شود .